, ,

Öka ditt företags säkerhet på Instagram i 6 steg

Rädslan för att få sitt konto kapat på Instagram är påtaglig hos många aktörer, särskilt när hela ditt företag och därmed din försörjning kan beroende av, eller kopplad till, Instagram. Hackare brukar agera som inbrottstjuvar: om tillgången till ett konto är väl säkrad föredrar de att försöka någon annanstans. För att implementera dessa säkerhetsmekanismer över hela linjen introducerade Instagram nyligen en funktion för säkerhetskontroll. Vi går igenom stegen och visar hur du effektivt skyddar ditt konto.

          1. Aktivera tvåfaktorsautentisering

För bankkunder har det dubbla skyddet av deras digitala konton varit i kraft ett tag nu; överföringar är endast möjliga genom att bankkunden använder en tvåvägsverifiering. Så varför inte säkra ditt konto på Instagram med två parallella förfrågningar? Den här funktionen erbjuder nu såväl Instagram som Facebook sina användare – både privata och kommersiella.

När du loggar in på Instagram med ditt användarnamn och lösenord får du antingen ett SMS eller en notis i en verifieringssapp som exempelvis Google Authentication. PIN -koden i textmeddelandet används som en andra faktor efter inloggningen och säkerställer att det verkligen är du som vill logga in. För att aktivera tvåstegsverifiering behöver du bara gå till inställningarna för ditt Instagram-konto. Där hittar du möjligheten att konfigurera tvåstegsverifiering under ”Säkerhet”.

För dig som använder Ads Manager för att placera annonser på Facebook eller Instagram kan tvåfaktorsverifiering också användas för att öka säkerheten när det gäller vem som kan komma åt möjligheten att spendera annonsbudget. Vi rekommenderar starkt alla annonsörer att aktivera denna funktion.

          2. Ange ditt nuvarande nummer och din e-postadress

Om ditt konto någonsin hackats behöver Instagram ett sätt att kontakta dig även om din information och profilinformation ändrats av hackare. Först då kan ditt konto återställas via ditt telefonnummer och din e-postadress.

För att uppdatera och kontrollera dina lagrade data, gå först till ”Konto” i inställningarna och sedan till ”Personuppgifter”. Om du vill ändra något trycker du bara på motsvarande fält. För att ändra data får du också ett SMS med en kod som du måste ange på Instagram.

          3. Ha koll på grunderna: Instagram skickar ALDRIG ett DM till dig

På senare tid har det blivit fler och fler fall där direktmeddelanden skickas som verkar komma från Instagram själv. Dessa meddelanden rapporterar till exempel ett brott mot användarvillkoren eller användningen av dina bilder på andras konton. Dessa meddelanden är falska – cyberkriminella försöker vanligtvis få inloggningsdata på detta sätt.

Instagram säger själv att inga direktmeddelanden skickas till användarna när som helst. Om teamet försöker kontakta dig gör det det via e-post, som också kommer att lagras på ditt konto. För att komma åt dessa autentiska Instagram -meddelanden hittar du bara en sektion som heter ”E-post från Instagram” i ”Säkerhet” under inställningarna.

          4. Rapportera tvivelaktiga konton och/eller inlägg

I den ständiga kampen mot nya tricks av hackare händer det ofta att en uppenbar bluff upptäcks för sent. Du kan dock skydda dig själv och andra från bedragare genom att rapportera tvivelaktigt innehåll och konton.

Om du stöter på inlägg som verkar tveksamma för dig kan du rapportera dem direkt. För att göra det, tryck helt enkelt på de tre vertikala prickarna till höger ovanför ett inlägg. Om du vill rapportera hela profiler, gå först till respektive profil och gör samma sak där. Så att du också är medveten om hur din rapport hanteras kan du när som helst spåra status och orsakerna till ett beslut under Inställningar → Hjälp → Supportförfrågningar.

          5. Kontrollera inloggningar

Instagram skickar ett meddelande till dig så snart en inloggning görs från en ny eller okänd enhet/plats. Om den inloggade platsen skiljer sig för mycket från din egen plats eller om du inte vill logga in på en ny enhet kan du stoppa inloggningen. Du kan också när som helst se en lista över alla tidigare inloggningar. För att göra detta, välj alternativet Inloggningsaktivitet under Säkerhetsobjektet i Inställningarna.

          6. Använd en lösenordsgenerator

Dagens hackare har avancerade verktyg som gör det ganska enkelt för dem att bryta ditt lösenord om du till exempel använder “CompanyName2020” eller något liknande. För att göra det svårare för hackare att tränga in i ditt lösenord rekommenderar vi starkt att du använder en lösenordsgenerator. Lösenord som genereras på en lösenordsgenerator ger en mycket högre nivå av säkerhet jämfört med de lösenord vi kommer med själva.

 

Slutsats: Maximalt skydd som ett viktigt krav

Instagram arbetar ständigt med säkerhetsmekanismer för att effektivt skydda dig, ditt konto och din data. För att hålla koll på denna utveckling är det värt att regelbundet kontrollera Instagrams vanliga frågor.

Plattformen och dess team kan dock bara garantera dig bästa möjliga skydd om du frivilligt använder de nödvändiga säkerhetsmekanismerna. Därför är det viktigt – även i dina kunders och affärspartners bemärkelse – att säkerställa maximalt skydd av din närvaro på Instagram genom att använda de rekommendationer som presenterats ovan.

 

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER
Do you have any questions? Contact us!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!