, , , , , ,

Enorma vinster under Q3 men vad händer 2021?

Social platforms 2021

Förra veckans rapporter från storföretagen visade att den digitala annonseringen befäst sin redan starka position bland annonsörer, särskilt de plattformar som har integrerat e-handel går starkt. Snap ökade intäkterna med 52 procent under Q3 jämfört med förra året. Pinterest lyckades ännu bättre och ökade 58 procent. Facebook gick extremt starkt och ökade vinsten under Q3 med 22 procent.

Ökat användande av digitala tjänster har inte alltid inneburit ökade investeringar, men de satsningar som framförallt Facebook gjort på e-handel visade sig vara helt rätt. Nu har vi gått in i det viktiga fjärde kvartalet och i takt med att många av världens samhällen stänger ner kan vi förvänta oss att mycket av julhandeln kommer ske via digitala kanaler, då blir digital annonsering allt viktigare.

Slutet av året kommer säkerligen vara fortsatt starkt för de plattformar som har integrerad e-handel, men samtidigt behöver alla de stora teknikföretag förbereda sig för ett utmanande 2021. Runtomkring i världen implementeras lagar och regler kopplat till personlig data och integritet. När GDPR introducerades tvingades alla plattformar att anpassa sig och nu kommer California Consumer Data Privacy som påverkar alla som annonserar mot personer i Kalifornien. Samtidigt så utmanar många amerikanska domstolar den starka ställning som företagen har och Google dömdes nyligen att betala ett stort skadestånd.

Den kanske största utmaningen kommer dock inte från domstolar utan från Apples initiativ IDFA som tvingar användare att aktivt ange att man vill ta emot annonser i appar som laddats ner i Apples Appstore. Detta kan såklart få stora effekter på plattformar som driver nedladdning av appar. Slutet av 2020 kommer säkerligen bli en stark period för såväl Facebook, Pinterest, Google och Snap men det riktigt intressanta blir att se hur utmaningarna under nästa år hanteras.

Läs mer: 5 min 

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!