,

Börja planera julen redan nu – detta kan bli er bästa jul någonsin

Tips och rekommendationer för att maximera försäljning på Facebook och Instagram under julhandeln 2020.

Christmas e-commerce on a phone

Planering av kampanjer är såklart viktigt, men det kan nästan upplevas överdrivet att prata om julen redan i början av september. Med tanke på det exploderande digitala användandet menar vi att det faktiskt är hög tid att börja planera sin marknadsföring inför julen redan nu. Helst inte imorgon, utan idag. Det är särskilt viktigt för alla som vill ligga steget före sina konkurrenter. Under planeringen av årets viktigaste högtid finns det ett antal faktorer som kan göra stor skillnad för din Facebookannonsering i jul. 

Dock är 2020 ett speciellt år, och en speciell jul, för alla marknadsförare eftersom Corona har medfört en rad nya beteenden vilket resulterat i att den digitala försäljningen kan förväntas få otroligt stor betydelse för årets julhandel. Hela 59% av invånarna i Europa säger att de besöker eller spenderar mindre tid i butiker jämfört med före pandemin. Detta får givetvis konsekvenser i alla kanaler.

Faktum är att konsekvenserna från pandemin skapat nya beteenden hos konsumenter i alla åldrar. Både de yngre och äldre generationerna handlar online i en större utsträckning nu än innan Corona. Generation X, där 85% handlar online nu jämfört med 72% innan pandemin, är ett tydligt exempel på en målgrupp som shoppar allt mer via digitala kanaler. Även för Boomers har siffran gått upp från 75% till 82% Vi kan därför förvänta oss att såväl farmor som barnbarnen kommer handla betydligt mer via digitala kanaler jämfört med tidigare jular.

Optimera julens annonsinvesteringar och öka försäljning
Situationen på världens marknader befinner sig onekligen i ett unikt tillstånd, därför är det extra viktigt för dig som annonsör att nå dina kunder via rätt kanaler och att göra detta vid rätt tillfälle. Möjligheten att optimera annonsinvesteringar är stora för de aktörer som agerar smart. Data från Facebook visar att en stor del av julhandeln görs redan i oktober av konsumenter medan investeringarna i annonsering är som högst i slutet av november. 

En stor del av julklapparna köps redan under hösten, en del startar till och med innan oktober. Inofficiellt börjar marknadsföringen inför julen efter Black Friday, men en utmaning som uppkommit på senare år att allt fler köper julklappar under Black Friday när priserna gynnar konsumenterna. I Sverige köpte 65% en produkt eller tjänst till sig själva och 48% köpte något till en annan person, kanske en julklapp? De aktörer som påbörjar sin julmarknadsföring redan innan Black Friday kan gynnas av detta då det finns möjlighet att säkra försäljning tidigt och samtidigt behålla sunda marginaler.

Mer specifikt är det två saker som står ut när man studerar den ökande digitala försäljningen som pågått sedan pandemins utbrott: mobilen har fått en betydligt viktigare roll att spela under konsumentens jakt på inspiration och information om olika produkter och tjänster. Julen 2019 använde 64% av svenskarna mobilen under sin jakt på inspiration för olika klappar. I år kommer den siffran stiga markant. 

En annan trend värd att notera är fenomenet self-gifting, som växt sig allt starkare i Sverige. 70% av svenskar köper nämligen presenter till sig själva under julen. Nya beteenden och trender som denna är en perfekt möjlighet att ta tillvara på för dig som marknadsförare.

Vad är viktigt för konsumenter under julen?
Som vi nämnt fortsätter trenden med shopping och research via mobilen växa sig stark. Användningen av sociala medier via mobilen har skjutit i höjden det senaste halvåret. Facebook har sedan länge satsat mycket på att erbjuda mobilannonsering som är både anpassad efter olika delar av köpresan och riktad mot de personer som visat genuint intresse för en produkt.

Pris är, inte helt oväntat, den avgörande faktorn för svenska konsumenter följt av leveranstid och en smidig shoppingupplevelse. Många svenskar väntar in rean eller ett bra erbjudande. Annonsörer som har möjlighet att erbjuda attraktiva priser redan tidigt på säsongen kan med mindre investeringar i marknadsföring skapa mycket försäljning. Allt handlar om planering. 

Säkra upp framgångsrika kampanjer inför jul
Genom att förstå effekterna av vårt utvecklade, och delvis nya, konsumtionsbeteende underlättas arbetet med att skapa framgångsrik marknadsföring som ger riktiga resultat. När man som annonsör förstår de behov som potentiella kunder kan ha blir det enklare att svara upp mot detta redan i annonseringen. Som ett exempel kan leveranstid nämnas i annonsen eftersom vi vet att det är en viktig faktor.  

Här följer fem ytterligare rekommendationer för att säkra upp att era kampanjer på Facebook inför julen 2020 blir en succé:

  • Gör det enkelt för användarna: Genom att använda Dynamic Product Ads kan du på bästa sätt presentera era produkter och tillgänglighet. Gör köpresan så smidig, tillgänglig och enkel som möjligt för användarna.
  • Skapa ett tydligt adderat värde: Annonser på Facebook bör innehålla ett extra värde som är tydligt för användaren. Visa på vilka problem er tjänst eller produkt löser och använd de funktioner som Facebook erbjuder och som gör det möjligt att nå exakt rätt målgrupper.
  • Skapa dialog: Utnyttja Facebooks övriga tjänster som Messenger, Instagram Direct och WhatsApp för att skapa en mer personlig och relevant kommunikation med kunder. Under alla faser av kundresan är det en stor fördel om användaren har möjlighet att kommunicera med ditt företag på ett sätt som känns bekvämt och naturligt.
  • Anpassa er till det “nya normala”: Inkludera det nuvarande världsläget i dina annonser utan att för den skull vara alarmistiskt och kom ihåg att många användarbeteenden ändrats i grunden. Överlag spenderar människor mer tid i hemmet och går i mindre utsträckning på konserter, för att nämna ett konkret exempel.
  • Våga ta tillfället i akt: Den pågående krisen har bland annat inneburit att många konsumenter testar nya varumärken och erbjudanden – framförallt via digitala kanaler – för första gången någonsin. Detta skapar ett unikt tillfälle att genom annonsering på Facebook komma i kontakt med nya målgrupper.

Sammanfattningsvis: genom att redan nu börja planera dina kampanjer inför julen finns goda möjligheter att du kommer lyckas bättre än dina konkurrenter. Grunden till framgång lyder som följer: kommunicera ett meningsfullt budskap och ett innehåll som är relevant för din målgrupp, kombinera detta med en intuitiv känsla vilket kan ha en avgörande skillnad i dessa tider. En riktigt god jul väntar!

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER
Har du frågor? Kontakta oss!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!