,

2021 blir ett år som förändrar (nästan) allt inom e-handel

2021 är förhoppningsvis det sista året då pandemin kommer att dominera vår vardag. Dock har Corona varit en katalysator till en e-handels boom som aldrig tidigare skådats. Denna utveckling innebär också att ramvillkoren för online-återförsäljare för närvarande genomgår stora förändringar. Simon Beyer, partner och Chief Strategy Officer på Ingager, förklarar hur dessa kommer att se ut i framtiden och vad detta betyder för varumärkens digitala omfattning.

1. E-handel har kommit att växa

Den otroliga tillväxt som e-handel har upplevt under de senaste 13 månaderna är utan motstycke. Detta visar siffrorna på för många nätbutiker och försäljningen av varumärken på de relevanta plattformarna. Tjänsteekosystemet kring e-handel spricker också i sömmarna, efterfrågan är större än utbudet inom hela ekosystemet. Oavsett lösningar för sista milen, leveranslådor eller SaaS-lösningar: mer och mer riskkapital strömmar in i digital handel. Hur det fantastiska uppsvinget av e-handel kommer att påverka detaljhandeln är något vi fortfarande bara kan spekulera i. Det som är tydligt är att övergången från traditionell shopping till ett större fokus på omnikanal-lösningar som möjliggörs av digitala tjänster är ostoppbar. Denna trend kräver en grundläggande förståelse av den framtida potentialen för affärsmodeller och intäktsströmmar – och detta i sin tur gäller särskilt för fysisk handel. Förståelse för helheten har alltid varit avgörande

2. Inträdesbarriären försvinner nästan helt

Butiksystem som Shopify, Shopware eller WooCommerce har gjort det möjligt för företag i alla storlekar att erbjuda sina produkter på en global marknad. Utvecklingen av e-handel går i snabb takt, ett bevis på detta är att fler och fler sociala medieplattformar nu utvecklas och erbjuder en motsvarande infrastruktur som gör det enkelt för verksamheter att börja med onlinehandel. Resultatet: fallande inträdeshinder, stigande marknadsvolym.

Om man tittar på de kanaler som är perfekt lämpade för att fungera som möjliggörare för e-handelsinträde och tillväxt på grund av teknisk bas och användarantal, är Facebook det största globala sociala nätverket. Detsamma gäller Instagram med sin något yngre medelålder för användare, Instagram meddelade just att annonser för Reels kommer att finnas tillgängliga på plattformen.

3. Social media-utveckling: handel istället för bara kommunikation

I allmänhet har användarnas preferenser och beteende ett stort inflytande på utvecklingsområdena där respektive sociala medieplattformar investerar resurser. Sociala trender har ofta en inverkan på funktionerna i en app, såsom den beskrivna övergången från fysisk handel till e-handel. Introduktionen av Facebook-butiker är bara ett exempel här; Snapchat och Instagram har också utökat möjligheterna för företag därefter. 

Fenomenet med live shopping visar att sociala medier nu handlar om mycket mer än bara kommunikation och interaktion. Förra året nådde denna trend västvärlden från Asien, och fler och fler företag erbjuder sina produkter i en live-stream, t.ex. via verktyg som Instagram Live. Om man tar formen av innehållet som en måttstock, bör man inte heller bortse från Twitter och LinkedIn som möjliga plattformar för social handel – även för B2B-sektorn. Båda nätverken erbjuder “Stories” som möjliggör okomplicerad skapande och distribution av rörliga bilder.

 

4. Varumärken blir e-handelsföretag

Under många år, innan digitaliseringen började förändra konsumentbeteendet permanent, hade allt inom detaljhandeln alltid varit detsamma. Stora varumärken som Nike eller Levi’s kan ha haft ett showroom på high street, men de flesta av deras affärer skedde genom anslutna återförsäljare med egna butiker. Men nu när konsumenterna blir mer digitala och e-handelsaktiviteter är tillgängliga för mindre varumärken kan vi se en ny trend växa fram: D2C. 

Direct-to-consumer har redan blivit stort i USA och Asien, med nya varumärken som dyker upp och traditionella varumärken gör sitt bästa för att hänga med i trenden. Många av de D2C-varumärken som har dykt upp de senaste åren och nu är mycket framgångsrika har utmärkt digital marknadsföring och konsekvent kundcentrering.

5. Stora utmaningar som erbjuder möjligheter

Omvandlingen till ett D2C-företag är allt annat än lätt för traditionella varumärken. Men de som är seriösa och placerar sig nära sina kunder genom en strategisk justering kommer att gynnas på många sätt. Inte minst för att förstaparts kunddata troligen kommer att vara värda mer än någonsin tidigare i samband med ökande begränsningar för tracking och targeting – till exempel i kölvattnet av iOS 14.  

I framtiden kommer det att handla om att få ännu mer ut ur en mindre massa av insikter. Varumärken måste hitta kreativa lösningar för att nå sina kunder – och de som ska bli kunder – på ett målinriktat sätt och i rätt skede av kundresan. Faktum är att bakom det förmodade hindret finns också en möjlighet: förhållandena i det nya privatliv kosmos kommer att vara desamma för alla, och följaktligen kommer konsumenten att känna vem som anpassar sig bäst till den nya världen. 

Slutsats: Utsikterna är positiva!

De nya ramvillkoren, som teoretiskt gör det möjligt för varje återförsäljare att sälja sina produkter online, återspeglas inte bara i bred tillgång till effektiva marknadsföringsverktyg utan också i ett förbättrat tjänsteerbjudande för e-handel. Dessa inkluderar till exempel logistiktjänster som möjliggör kortare leveranstider, enkel integration av ett brett utbud av betaltjänstleverantörer och AI-baserade lösningar för kundtjänst, såsom chatbots. 

Konsumentbeteende och känslor förändras, affärsmodeller och konsumenters inkomst förändras samtidigt som de tekniska möjligheterna blir ännu bättre – så många saker tar en vändning till det bättre. En prognos som bara är bra i dessa tider. Visserligen: tracking och targeting kommer utan tvekan att bli svårare. Möjligheterna att bygga en riktig relation med sina kunder som går utöver den klassiska kundrelationerna  har dock aldrig varit större.

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER
Har du frågor? Kontakta oss!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!