, ,

Vikten av tempo i en mobil värld

Det finns idag strax över 5 miljarder mobiler i världen och 3,8 miljarder människor har tillgång till Internet, vi lever i en mobil och uppkopplad värld.

Sverige är i högsta grad ett uppkopplat och mobilt land där vi svenskar kontinuerligt ökar vårt användande av mobilen och tjänster kopplade till mobilen. I takt med att tillgången och hastigheten på Internet ökar blir även kraven på en tillfredställande mobil upplevelse allt högre. All eventuellt friktion som användaren stöter på under sin konsumtion av digital media eller tjänster via mobilen ökar risken att användaren ska avsluta det den påbörjat eller helt enkelt lämna sidan. Därför är det inte längre tillräckligt att som företag ha en responsiv sida som lämpar sig för mobilen, sidan måste dessutom vara smidig att använda och snabb att navigera runt på. Kraven för att möta användarens förväntningar ökar för varje dag.

Google har undersökt hur stor tolerans dagens mobilanvändare har när det kommer till att en nyöppnad sida ska laddas. Scenariot var följande: Användaren befann sig på en plattform, exempelvis Google eller Facebook, och klickade där på en länk till en ny sida. Det undersökningen sedan analyserade var hur lång tid användaren hade tålamod att vänta på att sidan skulle laddas färdigt i mobilen innan användaren valde att avbryta försöket.

TRE SEKUNDER
ORKAR ANVÄNDAREN VÄNTA

Detta kan tyckas vara en underlig sak att undersöka men i en värld där vi lever allt mer genom våra mobiler ökar andelen trafik från mobiler till olika företags hemsidor. Samtidigt ökar mobilen som vald enhet för att genomföra olika typer av köp, det vill säga att vi handlar allt mer via mobilen. För de företag som inte kan erbjuda en tillfredställande upplevelse till sina kunder i mobil riskerar företagen att gå miste om betydande intäkter.
Undersökningen från Google visade att redan efter ca 3 sekunders väntan valde 53% av användarna att hoppa bort från sidan då deras tålamod tagit slut.
Den genomsnittliga laddningstiden för de nordiska företag som undersöktes var ca 9 sekunder – hela tre gånger mer än den tiden som över hälften av användarna fann acceptabelt.

Du kan undersöka hur lång tid det tar för ditt företags hemsida att laddas genom att använda verktyget på länken nedan
https://lnkd.in/gPY5vJY    

För att skapa en mobilnärvaro som i högre grad uppskattas av användare kan du dels undersöka din egen sajt. Är dina bilder tunga att ladda, finns det för mycket kod eller något annat som går att anpassa? Vidare kan man med fördel använda sig av olika verktyg som finns tillgängliga på olika plattformar för att förbättra den mobila upplevelsen. För Facebook kan man exempelvis använda sig av en landningssida som laddar snabbare jämfört med ifall användaren ska länkas till en helt ny sajt.  Oavsett vad som funkar bäst för just ditt företags hemsida är det idag viktigt att erbjuda en upplevelse i mobilen som användaren accepterar och kanske till och med imponeras av.

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER
» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!