Avgörs riksdagsvalet 2018 på Facebook?

Av: Jimmy Jakobsson

I valrörelsen 2018 satsar riksdagspartierna mer än någonsin på Facebookmarknadsföring. Valstugorna finns i år inte på torget utan på Facebook, Messenger och Instagram. Det kommer att bli trångt!

Baserat på data, och med fokus på de verktyg som Facebook erbjuder, följer Ingager utvecklingen. Var finns väljarnas intresse, vad skapar effekt och vad gör partierna? Det är frågor vi regelbundet kommer att titta närmare på fram till valdagen.

Det finns en stor möjlighet att kampen om väljarna faktiskt avgörs på Facebookplattformen. Att då granska hur partierna drar nytta av möjligheterna som Facebook erbjuder är mycket intressant för väljarna. Speciellt med tanke på utvecklingen under det amerikanska presidentvalet 2016.

Ingen som är det minsta intresserad av politik har väl missat att det förmodligen var i sociala medier som valet avgjordes. Hillary Clintons och Donald Trumps kampanjer investerade nästan 700 miljoner kronor i Facebookmarknadsföring, och Facebook var den främsta arenan för mobilisering av anhängare och väljare.

Det finns all anledning att tro att utveckligen kommer bli samma i Sverige. Svenskarna vänder sig redan idag till Facebook både för nyheter och underhållning. Möjligheten för organisationer och företag att rikta sin kommunikation mot utvalda målgrupper är bättre och mer specifik på Facebook än i någon annan mediekanal.

Optimeringen av annonsköpet gör att partierna ständigt kan förändra målgrupper, innehåll och vad de vill betala för annonsvisningar. Minut för minut. Därför kommer inte nödvändigtvis partiet med störst budget att vinna slaget om väljarna, utan det parti som bäst behärskar tekniken för att engagera och mobilisera rätt grupper.

I förra veckan blev det känt att webentreprenören Brad Parscale – som var Donalds Trumps chef för digital marknadsföring i valet 2016 – blir chef för hela Trumps återvalsvalkampanj. Beskedet är talande för sociala mediers framtid inom politisk kommunikation.

Vilket intresse skapade partierna vecka 9?

Genom att analysera Facebookdata över intresse kan Ingager ge en ögonblicksbild av hur partierna lyckas engagera väljarna. Denna sammanställning grundar sig alltså inte på hur många som följer partiernas Facebooksidor, vilket numera är en mindre intressant siffra, utan på hur många personer som visat intresse för ett eller flera partier. Siffran förändrar sig dramatiskt över tid. Ingager följer denna utveckling och kommer fortlöpande fram till valet att publicera uppdaterade mätningar.

Nedan några slutsatser av läget under vecka 9 – när lite mer än ett halvår återstår till valdagen.

 • Vänsterpartiet sticker ut i denna sammanställning. Partiet är i opionsundersökningarna någorlunda jämstort med MP och C. Men V väcker betydligt mer intresse på Facebook.
 • FI genererar större intresse än riksdagspartierna L och KD.
 • Liberalerna har utmaningar. Antalet intresserade personer är lågt. Samtidigt är de som verkligen följer Liberalernas sidor hängivna och engagerar sig mycket. Men många fler än de redan övertygade verkar inte vara intresserade av partiet för tillfället.
 • Partierna verkar än så länge annonsera i relativt begränsad utsträcknin på Facebook. Intresset bör gå upp när fler nås av partiernas budskap.

 • Alla partier utom V och FI har svårare att skapa intresse bland kvinnor än män.
 • Könsskillnaderna är i de flesta fall liknande de som opinionsmätningarna presenterar, möjligtvis undantaget Socialdemokraterna.
 • Moderaterna och Sverigedemokraterna har mycket svårt att engagera kvinnor i samma utsträckning som män.
 • Noteras kan också att Sverigedemokraternas intresse finns till 80 procent utanför Stockholmsregionen.
 • De som är intresserade av SD är unga – nästan en tredjedel är mellan 18 och 25 år.
 • Feminiskt initiativ sägs ibland bara locka anhängare i Stockholm, men 67 procent av intresset för partiet finns faktiskt utanför huvudstaden.

 • I jämförelse med superstjärnorna Charlotte Kalla och Zlatan Ibrahimović får partiledarna i de flesta fall låga siffror.  Löven (S) och Åkesson (SD) är undantagen.
 • Annie Lööf har byggt upp en följarskara på sin Facebooksida som är i princip lika stor som Centerpartiets.
 • De flesta partier har precis som Lööf flera potentiella avsändare för sin val-annonsering.


Läs också: Så påverkar Facebooks nya algoritm svenska företag

Jimmy Jakobsson
JIMMY JAKOBSSON, CO-FOUNDER OF INGAGER
Har du frågor? Kontakta Ingager!
Ingager är partipolitiskt obundna och följer utvecklingen inför valdagen på ett neutralt sätt. Data hämtas från öppna källor, som Facebook och Socialbakers, samt partiernas egna sidor och konton. Ingager är en snabbväxande byrå som hjälper företag och organisationer att nå sina målsättningar på Facebookplattformen. Våra kontor finns i Stockholm och Berlin, uppdragsgivarna kommer från hela Europa. Ingager är en del av Egmont Publishing.
 

 

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!