, ,

Sveriges influencers samlar in pengar till hjärnforskningen via Facebook och Instagram

Nu sammanfattas den första fasen av det influencersamarbete som Hjärnfonden under hösten 2018 lanserade med hjälp av Ingager. Alla parter kan konstatera att responsen har varit stor. 

Maja Nilsson Lindelöf och Vanessa Lindblad var först ut med sina insamlingar till forskningen om schizofreni och depression. Med hjälp av en effektiv kombination av köpt annonsering och profilernas egna kanaler samlade de in nästan en halv miljon kronor. Under en månad fick de in över 2 200 gåvor från privatpersoner.

Fler kända profiler som Bianca Ingrosso, Victor Lindelöf, Rebecca Stella och Shellbackvalde att stötta insamlingarna och dela budskapet. Det bidrog till ytterligare ökad organisk räckvidd med gåvorna från 20 kronor upp till 100 000 kronor.

Nuvarande fokus är beroendesjukdomar och nyligen gick Kenza Zouiten Subosic och Sanna Dahlström live med sina insamlingar med fokusområdet alkoholmissbruk. Deras gemensamma mål är att samla in 300 000 kronor i mars

Initiativet ska ge ljus åt stigmatiserade folksjukdomar och drivs av Hjärnfonden. Facebook- och Instagramspecialisten Ingager, som sedan april 2018 hanterar Hjärnfondens sociala kanaler, har bidragit med att utforma och utföra strategin. Den nya satsningen sprider berättelser från verkliga livet och har både attraherat tusentals nya givare och några av Sveriges tyngsta influencers. Målsättningen är att samla in pengar till hjärnforskning genom en kombination av annonsering på Facebook och Instagram och influencersamarbeten.

–      Tack vare en datadriven kombination av organisk och köpt räckvidd på Facebookplattformen når Hjärnfonden ut till nya målgrupper med riktigt innehåll. Det ger konkreta resultat för en god sak. Ingager är stolta över att vår kunskap kan hjälpa till att ge mer resurser till forskningen, säger Jimmy Jakobsson, grundare av Ingager.

Bakom initiativet ligger research och ett skräddarsytt upplägg till varje profils egen historia och insamling. Tillsammans sattes mål för hur mycket pengar som skulle samlas in och under hur lång tid insamlingen skulle pågå.

–      Jag blir ofta kontaktad av följare som mår dåligt och som känner igen sig i mina tankar kring psykisk ohälsa. Det känns otroligt viktigt att genom projektet få dela min historia och få andra att känna sig mindre ensamma, säger Maja Nilsson Lindelöf, en av de influencers som har medverkat. 

Hjärnfonden är Sveriges största insamlingsstiftelse på hjärnans område. Uppgiften är att samla in och fördela pengar till forskning om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan, till exempel depression, beroende och ADHD. Hjärnfonden strävar också efter att öka allmänhetens kunskap om detta.

–      Vi är djupt tacksamma över att dessa personer har valt att använda sina plattformar för att stötta hjärnforskningen och minska stigma kring dessa sjukdomar. Engagemanget har varit enormt och vi hoppas att detta inspirerar fler att vilja göra skillnad, säger Anna Hemlin, Generalsekreterare på Hjärnfonden. 

Initiativet väntas pågå under hela 2019 med varierande fokusområden. Alla influencers deltar utan ersättning.

Vill du också vara med och stötta insamlingarna, läs mer här  

Om Ingager

Ingager är en snabbväxande byrå specialiserad på att hjälpa företag att skapa konkreta resultat från Facebookplattformen. Bolaget har två kontor, i Stockholm och Berlin, varifrån leveransen sker. Med spetskompetens och egenutvecklad teknologi skapas lönsam marknadsföring åt kunder runt om i Europa.

Ingager har 60 anställda och bland uppdragsgivarna finns företag som BMW, MINI, American Express, Royal Design, Outnorth, ATG, Henkel, ICA, Pwc, Idre Fjäll, Schibsted och ST1. Egmont och grundarna är de största ägarna av Ingager. 

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!