, , ,

Strategier och taktik för att lyckas med Social och E-handel

En av de mest minnesvärda diagrammen från det senaste året var ett som visade tillväxten av e-handel i USA. Under tre månader växte e-handeln i en takt som motsvarar den totala tillväxten under de senaste tio åren. E-handelsindustrin har snabbt transformerats till något som nästintill alla använder och känner till.

Klyschan “det nya normala” kommer från och med nu att innehålla flera nya aspekter att tänka på för företag inom e-handelsindustrin. Framgångsrik e-handel innebär att anpassa sig till förändringar i köpbeteende, ökad efterfrågan och ökad konkurrens när det gäller lönsam reklam. Utöver anpassningen till det nya normala kommer e-handelsföretag också att behöva förstå och hantera nya trender som kan påverka deras verksamhet. Att agera på trender är förståelse och insikter ett bra första steg på denna resan. På den operativa sidan är det nyckeln till lönsamhet att vara riktigt duktig när det kommer till annonsering på de stora plattformarna, där Facebook måste anses vara en avgörande plattform att behärska.

Några av de viktigaste trenderna för e-handel listas nedan. Du kan också hitta förslag på strategier och verktyg som hjälper dig att ligga före konkurrenterna på Facebooks plattformar.

E-handeln fortsätter att växa, Facebook kan möjliggöra en ökad tillväxt

Facebooks plattformar har under årens lopp gjort det möjligt för många e-handelsföretag att växa oerhört snabbt. Denna möjlighet finns fortfarande, om du använder plattformen smartare än dina konkurrenter.

Dynamiska produktannonser (DPA) är ett fantastiskt format som aktiveras av Facebook som låter dig visa anpassade annonser för potentiella kunder. DPA är ett mycket populärt format inom e -handel och om du inte redan använder det – börja testa redan idag. För att bygga en strategi som gör att du kan skala och dra nytta av de nuvarande trenderna, föreslår vi att du gräver djupare i Facebooks nya koncept för e-handel, “Discovery Commerce”.

Innehåll har alltid varit kung, men nu blir format också viktiga. När användare spenderar mer och mer tid online har vi sett en trend där användare interagerar med och konverterar i en tidigare fas av köpresan. Vår rekommendation skulle vara att tillämpa format som exempelvis Augmented Reality (AR)  för att få en tidigare interaktion med dina kunder vilket också kan leda till konverteringar tidigt i köpprocessen. För en av våra kunder uppnådde vi fantastiska resultat med hjälp av AR, ROAS var 78% högre än jämförbara fall och antalet konverteringar var dubbelt så hög!

Gör dig själv relevant för yngre kunder

Otaliga artiklar har skrivits om hur även den äldre generationen har anammat e-handel, men det finns också stora förändringar bland beteendet hos yngre konsumenter. Trenden med ökad konsumtion via digitala kanaler leds av yngre konsumenter, eller så är de åtminstone en gång mest villiga att gå från fysisk shopping till digital shopping. 67 % av de yngre konsumenterna väljer att spendera online vilket är ett lyft jämfört med förra året. En av de viktigaste aspekterna att tänka på när man når yngre konsumenter för shopping är sociala medier.

Med tanke på att sociala medier är en stor del av shoppingupplevelsen för många yngre konsumenter är det viktigt att använda relevanta plattformar som Facebook och Instagram i marknadsföringsplanerna. Instagram, och särskilt Instagram Stories, är särskilt populärt bland yngre konsumenter. Vi rekommenderar att du använder Instagram Stories eftersom det finns flera nya funktioner för konverteringar och låter dig som annonsör fylla hela skärmen med ditt meddelande.Yngre användare lockas sannolikt till UGC (användargenererat innehåll) och här har Instagram nyligen öppnat för nya möjligheter för annonsörer.

creative

En chans att få försäljning för oberoende och lokala märken

En effekt av den ökade tid som spenderas på digitala kanaler är att konsumenternablivit mer villiga att prova nya produkter och tjänster jämfört med före covid. Nästan sex av tio konsumenter uppger att de är öppna för att handla något från ett märke som de aldrig provat tidigare. Detta är en viktig möjlighet för inte så kända märken som många gånger är oberoende.

Istället för att bara fokusera på varumärkesannonser, vilket är normalt för okända märken, rekommenderar vara taktiskt smart för att snabbare skapa försäljning. Pandemin har lärt oss att konsumenterna är villiga att agera om de kan relatera till varumärket och om erbjudandet är attraktivt. Genom att inkludera en produktbild i varumärkesannonsen ökar varumärkena deras chanser till en snabb konvertering.

E-handel handlar fortfarande om teknik

Förändringarna i e-handeln innebär inte bara nya konsumentvanor. Föreskrifter, riktlinjer och teknisk utveckling påverkar hela e-handelslandskapet. Effekten är att 29 % av företagen planerar att investera i ny utrustning och teknik under 2021. En del av dessa investeringar kan spåras tillbaka till utveckling inom teknik, till exempel AI och automatisering, vilket kommer att vara avgörande för att ta hand om några av mer manuella och tidskrävande uppgifter. Så att varumärken kan fokusera på strategi och tillväxt.

Facebook gör sitt bästa för att förenkla arbetet för annonsörer och företaget genom att satsa mycket resurser på att utveckla automatisering, ett projekt som går under namnet ”Power of 5”. Vi föreslår alla annonsörer att bättre förstå hur de kan vinna tid och förbättra sina resultat genom att använda “Power of 5”. Arbetet med annonsering kommer bli både roligare och mer effektivt.

Det händer också saker utanför Facebooks ekosystem som påverkar alla som publicerar annonser i Facebooks ekosystem. En av de mest påtagliga förändringarna som sker är det faktum att tredjepartscookies inte längre kommer att kunna användas eftersom webbläsare tar ställning mot datadelning. Facebook har därför byggt Conversion API, en teknisk lösning som gör att du som annonsör kan använda relevant information och lösningar när du marknadsför dina produkter eller tjänster. Vi rekommenderar att du redan nu undersöker Facebooks API för konverteringar eftersom implementeringen kan ta lite tid att komma igång. Nyligen gick Google ut med informationen att uppdateringen i webbläsaren Chrome kommer skjutas fram ett år vilket ger alla mer tid att förbereda sig.

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER
Har du frågor? Kontakta oss!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!