,

Instagram – find your flow with the feed

Instagram har transformerats från en nischkanal till att bli allt mer av en digital infrastruktur för många svenskar. Den senast uppdaterade statistiken (maj 2019) avslöjar att 5,9 miljoner svenskar är aktiva användare på Instagram.

Globalt finns det mer än 1 miljard aktiva användare av Instagram varav 500 miljoner även är aktiva användare av Stories. Idag är Stories-formatet det som man läser mest om i branschpress och det format som flest företag försöker lista ut hur de kan använda på bästa sätt. Användandet av Stories ökar kontinuerligt och det finns prognoser som menar att användare kommer spendera mer tid i Stories än vad som spenderas i flödet redan vid slutet av 2019.

Även om Stories växer och vi spenderar allt mer tid där är det viktigt att inte glömma bort att det ”vanliga flödet” fortfarande är en plats där många användare spenderar mycket tid. Likt alla sociala kanaler styrs flödet på Instagram av algoritmer och när Instagram väljer att skruva på sin algoritm påverkar det idag såväl företag, min mamma och även Bianca Ingrosso.

Det största förändringen som skett gällande Instagrams algoritm var 2016 när företaget frångick att visa inlägg i bakvänd kronologist ordning utan istället valde att visa inlägg utifrån placeringar gjorda av en algoritm. Uppdateringen som skedde 2016 var ganska tydlig men efter det har det varit mindre tydligt gällande hur Instagrams algoritm värderar olika inlägg och interaktioner. I den bästa av världar vill man som företag och privatperson jobba i en positiv riktning tillsammans med algoritmen och inte emot den. Därför kommer här ett par tips som underlättar för dig att få lite ”flow with the feed”.

Till en början är det viktigt att påminna sig om en sak: Instagrams viktigaste målsättning är att maximera den tid som användare spenderar på plattformen. När användare spendera mycket tid på plattformen hinner de även exponeras för många annonser. Konton som hjälper Instagram att uppnå sitt mål kommer direkt eller indirekt att uppskattas.

Förutom att Instagram vill att användarna ska spendera tid på plattformen finns det en rad faktorer som man tar hänsyn till för att utforma varje unikt flöde. Enligt Julian Gutman som är produktchef på Instagram finns det tre faktorer som de kollar extra noga på:

Relationer
Instagrams algoritm prioriterar inlägg från de konton som en viss användare har interagerat extra mycket med. Ganska snarlikt hur Facebooks algoritm fungerar. Enligt Instagram själva innebär detta att 90 % av alla inlägg som visas för en användare kommer från ”vänner och familj”.

Beteende och intresse
Baserat på en användares tidigare användande av Instagram prognostiseras vilka inlägg som kan vara av extra intresse för en användare. Detta kan även inkludera användandet av image recognition technology som analyserar en bilds innehåll. Även detta är likt sättet som Facebooks, och Youtubes, algoritm filtrerar och rekommenderar innehåll.

Tidslinjen
Algoritmen visar i regel nyare inlägg först vilket innebär att det, framförallt för företag, är viktigt att publicera inlägg vid tidpunkter när deras målgrupp använder Instagram. Det gäller alltså att ha koll på sin målgrupps beteende.

Det finns tips som kan hjälpa ditt företags inlägg att få skjuts av algoritmen istället för att nedprioriteras.

Publicera ofta (om du har kapacitet)
Ifall du tror att det är möjligt att öka kvalitén på inläggen samtidigt som kvantiteten ökar så rekommenderar jag att köra på. Tidigare kunde det vara riskabelt att publicera för många inlägg men efter algoritmens uppdatering fördelas bilderna automatiskt inom målgruppen. Det kan därför bli så att din målgrupp inte ens märker att du publicerar oftare.

Video är poppis
Instagram själva säger att algoritmen inte prioriterar video men eftersom konsumtionen av video rent statistiskt ökar (upp 80 % under 2018 jämfört med föregående år) behöver algoritmen arbeta för att hitta mer videomaterial som kan visas för användaren. När du publicerar video ökar sannolikheten att din målgrupp spenderar mer tid på varje inlägg och därmed ökar sannolikheten att engagemanget går upp.

Det finns självklart en rad andra arbetssätt som kan få ditt Instagram att flyga och det viktiga är inte hur du arbetar med Instagram utan att du själv känner att du förstår varför Instagram reagerar olika på dina inlägg. Alla digitala kanaler är under konstant utveckling och för att hantera din närvaro på ett bra sätt är det nödvändigt att förstå hur kanalerna fungerar och hur du kan agera.

SIMON BEYER
CHIEF STRATEGY OFFICER

Har du frågor? Kontakta Ingager!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!