Facebook för alla typer av företag

Tre tecken på att Facebook snart är lika viktigt som Google för små- och medelstora företag. Skiftet av annonsbudgetar, från offline till digitalt, har varit tydligt under årets första månader. När man tittar på den amerikanska marknaden går det att se samma fokus på digital annonsering och kommunikation. 

Det är idag framförallt två företag som investeringarna koncentreras till, Facebook och Google. Dessa två företag får en allt starkare position i allt fler av världens länder som har tillgång till internet. Tillväxten beror inte bara på att stora företag som Coca Cola, Netflix, Unilever och Ford skiftar  sina annonsbudgetar utan en viktig del är små-och medelstora företag.

En av framgångsfaktorerna för Googles annonsprodukter är att företaget på ett tidigt stadie möjliggjorde för små- och mellanstora företag att annonsera via Google. Genom att få flera mindre företag att annonsera lyckades man samla en stor mängd mindre annonsbudgetar och uppnådde det som författaren Chris Anderson kallar ”longtail”. På svenska säger vi ”många bäckar små” och detta är fortsatt en extremt viktig del för Googles intäktsmodell.

Google har under lång tid varit en tjänst som många mindre företag använt sig av runt om hel västvärlden men vi kan nu se en tydligt trend där Facebook har lanserat en rad initiativ som syftar till att underlätta för mindre företag att annonsera på Facebook.

Lokal annonsering
Facebook har sedan en tid tillbaka tagit fram en rad lösningar som ska göra det enklare och mer relevant för lokala och mindre aktörer att synas på Facebook. Ett av dessa initiativ heter ”Local Awareness” och gör det möjligt för annonsören att synas i ett begränsat område och använda sig av Call-To-Action knappar som för användaren närmare affären. Några andra exempel på Call-To-Action knappar är:

  • Ring nu: Få kunder till ditt företag.
  • Visa vägbeskrivning: Dirigera personer till din butik och få fler kunder till butiken.
  • Läs mer: Skicka personer till din webbplats för mer information.
  • Skicka meddelande: Kommunicera med kunderna via Facebook-meddelanden.
  • Spara: Låt personer spara din adress så att de kan besöka dig senare
  • Gilla sida: Få personer att besöka din Facebook-sida.

Förbättrad Sök-funktion


Facebook har utvecklats till att vara en digital infrastruktur där användaren uppdaterar sig på vad som händer bland vänner och familj men även hittar information och inspiration. Tidigare har sök-funktionen inte varit något som Facebook prioriterat men när man läser Mark Zuckerbergs uttalande från investeringsdagar tidigare iå kan man ana att sök kommer få ett större fokus internt hos Facebook.
“We think video is going to be a huge opportunity, same thing with search, and Instagram is really just starting to grow meaningfully as a business as well.”

Tittar man på antalet sökning som görs på Facebook dagligen är ökningen 34% mellan 2015 och 2016. Under 2016 gjordes det dagligen mer än 2 miljarder sökningar på Facebook. Denna trend bör anses som positivt för de företag som finns på Facebook då sökningar innebär att det finns en större sannolikhet att användaren hittar deras företag.

Ny möjligheter och funktioner för mindre företag.
Många företags första steg på Facebook är att starta en sida på Facebook. För att underlätta och skapa högre relevans har Facebook den senaste tiden tagit fram olika typer av sidor och nya verktyg som möjliggör mer anpassad kommunikation mellan företag och kunden. Det finns idag fler än 60 miljoner, att jämföra med 40 miljoner för två år sedan, företag som har en sida på Facebook. Denna utveckling, med en 50% ökning på två år gör att Facebook känner sig motiverade att fortsätta utveckla nya tjänster och funktioner för mindre företag.

”Business owners start with the organic products, and then they move, when they see value, to invest in the paid products. One of the things that’s interesting is more than 80 percent of our new advertisers start off with just simple page posts that they end up boosting with a little bit of money. They learn how to do it in the same way they would create content as a user.”
Dan Levy, Facebook’s Vice President of Small Business.

Några exempel på funktioner som ska underlätta för små- och medelstora företag:

Uppdatering av appen för Ads Manager
Enligt Facebooks egen statistik skapas nästan 50% av alla annonser på Facebook från en mobil eller läsplatta. Med detta som bakgrund har Facebook utvecklat appen för Ads Manager. Nu kommer annonsörer enkelt kunna ändra konton, jämföra annonser och se upp till fem annonser samtidigt.  Vidare har Facebook skapat en funktion som rekommenderar olika aktiveringar som annonsören kan göra för att nå sin målsättning.

Mobile Studio
För att inspirera annonsörer att skapa relevant innehåll från mobilen har Facebook lanserat en Mobile Studio där annonsörer kan få inspiration och tips på hur de kan göra mer attraktivt innehåll. Mobile Studio innehåller även en rad länkar till andra appar som hjälper annonsören att skapa effekter lämpliga för Facebook och Instagram.

Nya Blueprint kurser
Redan 2015 introducerade Facebook onlinekursen Blueprint och nu har företaget adderat nya kurser och reviderat de gamla för att dessa ska vara relevanta för dagens annonsörer. Över en miljon människor har använt Blueprint varav häften beräknas vara små- och medelstora företagare.

Integration av inboxen
Under november 2016 lanserade Facebook en uppdatering av sin app vilket tillåter företag att hantera alla interaktioner från Facebook, Messenger och Instagram på ett enda ställe. Denna funktion kommer nu även vara möjlig för desktop.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det är spännande tider för små-och medelstora företag som väljer att testa Facebook som kanal för att nå ut, till och kommunicera med, sina användare och kunder.

 

Vill du veta mer om Ingager? Chatta med oss, ring oss eller skicka ett mail. Du hittar våra kontaktuppgifter här!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!