,

E-handlarens tre steg till en social commerce-strategi

I en värld med över 4,02 miljarder som har tillgång till internet och 3,2 miljarder användare av sociala medier förändras förväntningarna från dagens konsumenter drastiskt. Ett exempel på detta går att hitta i en rapport från Deloitte där 47% av millennials bekräftade att deras val gällande inköp och konsumtion påverkades av information från sociala medier.

Ta reda på mer: Kostnadsfri analys av er Facebookannonsering

Möjligheterna för social commerce har blivit allt bättre de senaste åren i takt med att förutsättningarna utvecklats. Det kräver dock fortsatt mycket arbete, insikter och kunskap för att driva försäljning vi sociala kanaler. Det räcker inte att endast addera en ”Köp nu” knapp till sitt inlägg för att försäljningen ska ta fart utan framgångsrik försäljning bygger på en väl utformad och genomförbar strategi för social commerce. Nyligen valde Twitter att dra tillbaka sin köpknapp vilket indikerar att det kan vara svårare än man först tror att skapa lönsam försäljning via sociala kanaler.

Trots utmaningar går det nu att se en rad positiva tecken som indikerar att social commerce kan få sitt stora genombrott under 2018. Såväl varumärken som de sociala media plattformarna testar ny och mer sofistikerade metoder som möjliggör att social media går från att till största del bidra med varumärkeskännedom till att skapa försäljning.

För att som e-handlare kunna påbörja ett långsiktigt och hållbart arbete med att driva försäljning via sociala medier rekommenderas tre steg för att fullt ut förstå potentialen i sociala medier och ha möjlighet att flytta potentiella kunder framåt under köpresan.

PLANERA

Bygg en plan för att kontinuerligt knuffa potentiella kunder till nästa steg i köpresan.

Det finns personer som hävdar att social commerce endast är relevant i slutet av kundresan när kunden ska trycka på ”Köp nu” knappen men social commerce börjar långt tidigare. Redan under de tidigaste delarna av kundresan har social commerce en viktig roll att spela genom att öka intresset för dit varumärke och förstärka kundens övervägande. Oavsett din utgångspunkt bör målsättningen hela tiden vara att flytta användaren framåt. Flera varumärken ser sociala medier som en plats där de kan skapa en start varumärkeskännedom för att användaren sedan abrupt ska föras över till den egna hemsidan där köpet ska genomföras. Detta stadie är vanligtvis det steg där användaren utforskar och gör sin val och här glömmer många bort att utnyttja sociala medier för att möjliggöra social commerce.

BEKRÄFTA

Olika plattformar tjänar olika syften på olika marknader.

Bara för att ett företag har en vilja att sälja sina tjänster och produkter via sociala medier betyder inte nödvändigtvis att alla företags tjänster och produkter lämpar sig för social commerce. Majoriteten av dagens plattformar har ett utbud som består av relativt standardiserade annonslösningar, som utnyttjar sig av existerande data generad från plattformens användare, som syftar till att styra den potentiella kunden till en specifik miljö. Detta håller dock på att förändras på flera plattformar, såväl Facebook med sin Discover tab och Instagram med funktionen ”Tap to view” utvecklar och lanserar tjänster för att utöka möjligheterna med social commerce. För att optimera sin närvaro på sociala kanaler är det viktigt att testa olika plattformar för att identifiera de kanaler som skapar bäst resultat för just ditt företags produkter eller tjänster.

TESTA

Våga samarbeta, mät allt, testa och lär dig.

För den som går och väntar på den perfekta lösningen gällande social commerce kommer det ta lång tid att komma igång, bästa sättet att utvecklas är att bara sätta igång. Idag är social commerce i stor utsträckning bara i sin linda vilket öppnar stora möjligheter för de aktörer som redan nu kommer igång och lär sig hur plattformarna fungerar. För mindre företag öppnar social commerce en möjlighet att stärka trovärdighet och skapa köpintention. Mer etablerade och större företag kan använda social commerce för att experimentera med koncept eller jämföra ROI med mer traditionella kanaler för e-handel. Genom att våga arbeta med social commerce kan företag analysera såväl kvantitativ som kvalitativ värden vilket leder till ökad förståelse för hur just ditt företag kan stärka sitt resultat genom social commerce. En viktig del gällande möjligheten att öka förståelsen för resultat från social commerce bygger på förmåga att härleda interaktioner. För att kunna avgöra resultaten från sociala medier krävs att företag applicerar en attributionsmodell som visar den effekt den sociala plattformen haft på kundens köpresa.

Läs också: Vad kommer Facebooks nya algoritmförändringar innebära?

Ta reda på mer: Kostnadsfri analys av er Facebookannonsering

SIMON BEYER, CHIEF STRATEGY OFFICER
Har du frågor? Kontakta Ingager!
 
 
» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!