2020/04/20
Blogginlägg, Marknadsföring
5 skäl till varför WhatsApp håller på att bli oumbärligt inom B2B-marknadsföring
Låg ingångströskel
En oskriven regel bland marknadsförare är att ett företag ska vara där kunden finns. Därför är det mycket förvånande att företagsversionen av Facebooks egen meddelandetjänst används av mycket få företag i Europa för att kommunicera med kunder, då WhatsApp nyligen passerade två miljarder användare globalt.
58 miljoner tyskar använder dagligen WhatsApp för privata ärenden. Så sannolikheten är mycket hög att dina kunder finns bland dem. Med tanke på att det är så få aktiva företag på WhatsApp borde framför allt medelstora tillverkningsföretag utnyttja denna möjlighet och profilera sitt företag. För det har sällan varit lättare att överraska kunder och partners på ett positivt sätt – detta genom att att göra affärer via en kanal som många anser vara privat.
Omfattande funktioner
En stor fördel med WhatsApp Business är att företagsversionen har samma centrala funktioner som den privata appen. Dessa inkluderar inspelning av röstmeddelanden och möjlighet att skicka foton och dokument. För dina kunder betyder detta framför allt att de inte behöver ändra sina vanor när de pratar med er som företag. Om de har frågor om produktspecifika problem, till exempel direkt på en byggarbetsplats, kan de förtydliga problemet med ett foto. Om det finns ytterligare behov att förklara något, kan de skicka med en video filmad direkt med sin mobilkamera och ni som företag kan skicka en instruktionsvideo till kunden.
När dialogen med kunden via WhatsApp väl har upprättats kan den ersätta kommunikationen som annars skulle ha skett via telefon eller via e-post. För att effektivisera den framtida kommunikation ytterligare har teamet bakom WhatsApp till exempel utvecklat en automatiseringsfunktion för att svara på populära frågor. Dessutom kan alla aktiviteter i företagsappen utvärderas statistiskt för att hitta förbättringspotential och anpassa B2B-kommunikationen därefter.
Framtidens försäljningskanal
Den mobila handeln förväntas år 2021 stå för 54 procent av e-handelsförsäljningen. Internetshopping via smarta telefoner ökar, och WhatsApp är en del av denna trend. Därför har det sedan förra året varit möjligt för företag att presentera sina produkter och tjänster på WhatsApp som en del av den nya katalogfunktion som appen erbjuder.
Så varför ska man just som B2B-företag använda denna marknadsföringsmöjlighet för sina mycket specifika produkter? Förklaringen är enkel: genom att använda WhatsApp kan ni nå exakt de kontakter som era nya industriella produkter är av intresse för. Bespara er tid och ork genom att skippa digitaliserade kataloger, som med möda skickas som e-postbilagor eller nyhetsbrev – och ta samtidigt chansen att göra dina kunder medvetna om att WhatsApp är mer än bara ett chattverktyg.
Digital varumärkesutveckling
Ta fram tilltalande och relevant innehåll, sprid det till rätt målgrupper, låt det inte bara tillfredsställa målgruppens behov – utan också bli ett varaktigt minne. De som framgångsrikt överför dessa principer från B2C-marknadsföring till B2B-världen har en god chans att sticka ut från konkurrensen inom produkt- och kundkommunikation, och positionera sig som ett innovativt B2B-varumärke i en digital miljö.
De flesta företag har ännu varken insett eller medgivit vilken potential WhatsApp har som en B2B-kanal. Om ni därför tar chansen nu att börja använda WhatsApp för er företagskommunikation, öppnar ni inte bara upp ert innehåll för en av världens största kommunikationsplattformar, utan har även en stor möjlighet att visa hur WhatsApp kan fungera för medelstora företag. Med andra ord, ni kan bevisa hur man kan kommunicera i realtid och på ett modernt sätt.
Låg risk med hög räckvidd
Sist men inte minst: kostnadsfaktorn. Medan digitala marknadsföringsaktiviteter ofta är förknippade med stora investeringar, särskilt för industriföretag, är WhatsApp Business helt gratis. Precis som den privata versionen, kan företagsappen användas på både smarta mobiler och via datorns skrivbord. På så sätt kan kunddialogen teoretiskt sett äga rum var som helst och när som helst, men kan också skötas från arbetsplatsen.
Så införskaffandet av WhatsApp Business kräver nästan ingen ansträngning – speciellt när man tänker på vad appen kan åstadkomma i turbulenta tider som den nuvarande coronakrisen. Till exempel låter statusfunktionen företag att publicera tidsbegränsade uppdateringar. Om till exempel datumet för att återuppta produktionen är bestämt till när den nuvarande situationen har lugnat sig, kan denna väsentliga information kommuniceras till ett stort antal kunder med liten ansträngning på ett tydligt och lättillgängligt sätt.
Låg ingångströskel, många alternativ och en målgrupp som redan finns på plats: WhatsApps potential som en kanal för B2B-kommunikation är uppenbar. De som däremot inte bokstavligen tar begreppet ”snabbmeddelanden” på allvar och lyckas hålla sina svarstider så korta som möjligt, kommer att ha svårt att positionera sig som ett starkt varumärke på WhatsApp. Å andra sidan har de som har tagit till sig den grundläggande idéen om meddelandetjänster alla möjligheter att lyckas med använda denna lovande plattform för sitt innehåll.
» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!