Social media 2017, eller bara media 2017?

För 10 år sedan var allt ganska annorlunda mot idag. Facebook hade just (6e november 2007) lanserat något som kallades ”Sidor” vilket gav företag möjlighet att ha en officiell närvaro på nätverket. Redan första dagen skapades över 100,000 Sidor genom varumärken som Coca-Cola och Blockbuster. Under åren som följde skapade miljontals företag och organisationer världen runt egna Facebook Sidor för att direkt kunna nå sin publik på ett sätt som aldrig varit möjligt tidigare.

När vi nu nyligen påbörjat 2017 är det inte längre lika enkelt att direkt kunna nå sin publik via Facebook. Enbart genom att ha en stor skara följare garanteras man inte att faktiskt kunna nå sina följare med sitt önskade budskap. När vi nu går in i 2017 kan vi konstatera att social media i stort ger allt mindre gratis räckvidd till de företag som finns på de olika nätverken.

Hur hamnade vi då här? Redan under 2012 började Facebook att minska på andelen av ett företags följare som kunde se inlägget (den så kallade organiska räckvidden). Först gick det ner till 16% under 2012 och idag beräknas 5-6% av följare till en sida se inlägget. För riktigt stora företag med över 500,000 följare kan siffran vara så låg som 2%.

Detta är inte resultatet av en konspiration utan helt enkelt en effekt av att det delas ofattbart mycket innehåll via sociala kanaler idag. Facebook prioriterar helt enkelt vilka inlägg som ska visas, innehåll från vänner och familj väljer Facebook att visa framför inlägg från företag.

Facebook är inte den enda aktör som arbetar med hjälp av algoritmer. Instagram optimerar också inlägg baserat på den relationen en användare har med avsändaren. Även Twitter har ökat användningen av algoritmer och väljer ut tweets från användare med många följare.

Att social media använder algoritmer är ingen nyhet eller hemlighet men många företag har valt att bortse från detta och hoppats att samma insats som för 10 år sedan gav resultat även ska fungera 2017, men så är inte fallet. Social media håller inte på att försvinna men förutsättningarna ha förändrats och därför behöver även företags strategier för sociala media att utvecklas.

Exempel på faktorer att ta hänsyn till:

Pay To Play
Det kan låta tråkigt men som all annan marknadskommunikation behöver det finns en budget för annonsering i social media.

Använd din egen data
Facebook har ett annonseringsformat där du som annonsör kan använda data från existerande kunder i ditt CRM-system och rikta annonser mot användare som uppvisar liknande beteende.

Låt dina medarbetare bli ambassadörer
Använd kraften som skapas när dina medarbetare delar ditt inlägg i sina sociala kanaler. Dels finns möjlighet att räckvidden blir relativt omfattande men det är även så att inlägg från personliga konton ofta rankas högre än inlägg från företag.

Social media förändras och utvecklas konstant men detta måste inte vara till en nackdel för företag. Visst, den organiska räckvidden har minskat och kommer antagligen inte återhämta sig till fornstora dagar men den tekniska utvecklingen gör att precisionen i annonseringen och möjligheten att mäta resultat är väldigt mycket bättre idag 2017. Social media utvecklas och framtiden ser ljus ut.

Vill du veta mer om Ingager? Chatta med oss, ring oss eller skicka ett mail. Du hittar våra kontaktuppgifter här!

» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!