,

BLACK FRIDAY BÖRJAR REDAN NU

11 november 2017 var en historisk dag och visade tydligt på hur internet, handel och underhållning allt mer växt samman. Den 11:e november inföll Singles’ Day som är ett kinesisk event som till största del handlar om shopping, framförallt shopping via olika digitala plattformar. Under 24 timmar spenderade konsumenter sanslösa 25 miljarder dollar på olika på olika tjänster och produkter. Fler än 140 000 olika e-handlare fick möjlighet att öka på årets resultat.    

Att kinesiska Alibaba lyckades sälja över 812 miljoner olika ordrar var resultatet av väldigt god planering och smidiga konverteringslösningar med kunden i fokus. Planering och kundfokus krävs även från företag som vill lyckas under Black Friday 2018. 23 november och dagar där omkring kan kännas långt bort men det gäller att börja arbetet redan nu för att kunder ska handla av just dig.

Under Black Friday 2017 steg den svenska försäljningen med 20% jämfört med året innan och givet att svenskar e-handlar allt mer kan vi förvänta oss att 2018 kommer bli ett nytt rekordår för Black Friday. Det ökade intresset från konsumenter har öppnat ögonen bland e-handlare och därför är det idag hård konkurrens om att locka konsumenter till sin sajt. En ökad efterfråga på annonsplatser leder till högre priser för annonsering och det är därför allt viktigare att verkligen ha ett bra budskap samt kunskap att följa konsumenten genom hela köpresan.

Facebook och Instagram är två kanaler där användarnas intresse för Black Friday är tydligt.

  • Under 2017 ökade antalet interaktioner kopplade till Black Friday med 251% jämfört med året innan till sammanlagt 226 miljoner interaktioner.
  • Instagram såg en något högre ökning, 276%, och hela 143 miljoner interaktioner handlade om Black Friday.

När intresset från konsumenterna ökar för Black Friday följer handlarnas marknadsinvesteringar efter. Under 2017 kunde vi se en rad nordiska e-handlare spendera stora budgetar för att nå sina kunder på Facebook och Instagram under hela Black Friday veckan. 2018 års Black Friday kommer antagligen erbjuda större möjligheter att skapa försäljning, men samtidigt ökar konkurrensen om användarnas uppmärksamhet vilket gör att det gäller att förbereda sig redan nu.    

För att öka dina chanser att få en framgångsrik försäljning under Black Friday 2018 har vi satt ihop en rad tips som vi tror kan hjälpa dig på vägen.

Fokusera på hela veckan

Black Friday har utvecklats till en hel vecka av rabatter och erbjudande. Fokusera inte bara på fredagen utan använd hela veckan för att skapa försäljning och för att samla data som kan leda till försäljning senare under veckan. Långsiktiga satsningar leder till bättre resultat.

Ta fram en plan för dina inlägg

För att skapa bra inlägg behöver du ha ett tydligt syfte med varje inlägg som leder upp till det slutgiltiga målet. Ett inlägg kommer inte räcka utan du behöver ha en tydlig plan för varje dag och kunna variera inläggen mot olika målgrupper under dagen.

Kundresan är central

Under veckan kommer det vara otaliga personer som kan ta del av ditt varumärkes erbjudande. Ta tillvara på den chansen och planera för olika typer av kundresor med innehåll som matchar. Genom att ta tillvara på data som finns tillgänglig går det att skapa en kundresa som känns naturlig, smidig och leder till försäljning.

Använd verktygen som Facebookplattformen erbjuder

När annonsbudgetarna ökar och kampen om användarnas uppmärksamhet tilltar är det viktigare än någonsin att ta del av och använda verktygen som finns på Facebookplattformen. Genom att utnyttja Facebook och Instagrams fulla potential ökar chanserna för just ditt företag att nå era målsättningar.

Skapa en historia

Eftersom det kommer vara en djungel av olika erbjudanden som når svenska konsumenter under Black Friday-veckan är det viktigt att kommunicera mer än bara pris och produkt. Ta fram ett budskap som får användarna att stanna och och vilja ta del av just ditt budskap.

Testa nytt

Live-sändningar, Stories eller andra nya format kan vara ett vinnande koncept. Genom att våga testa nya lösningar ökar chanserna att hitta nya kunder och återfå intresset från gamla kunder.

Börja arbetet i tid

Hösten kommer gå snabbt och för att bli en vinnare under Black Friday veckan rekommenderar vi att börja planeringen redan nu. För att optimera dina chanser att öka försäljningen under slutet av november kommer det krävas hårt arbete, en lämplig budget och god planering.

Black Friday-veckan 2018 kommer till stor del avgöras på sociala medier och Facebook samt Instagram är kanaler som är nödvändiga att ta med i mediamixen. Även om den svenska marknaden kommer omsätta mindre än de $25 miljarderna som omsattes under Singles’ Day så kan vi räkna med ett nytt omsättningsrekord. Det gäller att komma igång redan nu för att ta del av möjligheterna som erbjuds under Black Friday-veckan.

SIMON BEYER, CHIEF STRATEGY OFFICER
Har du frågor? Kontakta Ingager!
 
 
» Vill du veta mer? Boka ett onlinemöte här!