HJÄRNFONDEN

Kombinerar influensermarknadsföring med Facebookannonsering

STORY


Hjärnfonden driver tillsammans med Ingager ett projekt för att ge ljus åt stigmatiserade folksjukdomar. Projektet sprider berättelser från verkliga livet och har både attraherat tusentals nya donatorer och några av Sveriges största influencers. Målsättningen är att samla in pengar till forskning genom en kombination av annonsering på Facebook och Instagram samt influencersamarbeten. 

Hjärnfonden är Sveriges största insamlingsstiftelse på hjärnans område och har som uppgift att samla in och fördela pengar till forskning på sjukdomar och skador i hjärnan, till exempel depression, beroende och ADHD. Ingager hanterar stiftelsens sociala kanaler och annonsering och kom med idéen att använda kända profiler för att ge kampanjen ännu mer genomslagskraft.

METOD


Projektet påbörjades genom gedigen research och ett skräddarsytt upplägg till varje profils egen historia och insamling. Främst användes videoannonser på Facebook och Instagram för att nå ut med innehållet och driva trafiken till kampanjsidor som Ingager tagit fram. Tydliga mål sattes för hur mycket pengar som skulle samlas in och under hur lång tid insamlingen skulle pågå.

RESULTAT


Lanseringen skedde under hösten 2018 och responsen har varit mycket stor. Maja Nilsson Lindelöf och Vanessa Lindblad var först ut med sina insamlingar till forskningen på schizofreni och depression. Med hjälp av en effektiv kombination av köpt annonsering på Facebookplattformen och profilernas egna kanaler samlade de in nästan en halv miljon kronor och fick in över 2 200 donationer från privatpersoner under en månads tid. Även Kenza Zouitens kampanj för beroendesjukdomar lockade många och samlade in 116 500 kr. 

Fler kända profiler som öppet valde att stötta insamlingarna och dela budskapet var bland annat Bianca Ingrosso, Victor Lindelöf, Rebecca Stella och Shellback, vilket bidrog till ytterligare ökad organisk räckvidd. Donationerna sträckte sig från 20 kr upp till 100 000 kr. Totalt kommer tio samarbeten genomföras och målet är att samla in en bra bit över 1 miljon kronor till forskningen.

“Det är fantastiskt att se att influencers vill använda sina plattformar på det härsättet. Engagemanget har varit enormt och vi har nått ut till många människor som kanske aldrig hade hört talas om Hjärnfonden annars. Vi är otroligt glada att projektet har fåttsådan genomslagskraft”

Tommy Sollen, Insamlingschef på Hjärnfonden.

Vill du också skapa resultat med

annonseringsdriven influensermarknadsföring?

BOKA MÖTE